Prijava

Prijavite se sa Vašim nalogom

Korisničko ime
Lozinka
Upamti me

Korišćenje

Pored plodova, lišće može da se koristi za čaj. Bogato je vitaminom P. Po izgledu podseća na list višnje. U jesen, posle prvh mrazeva, dobija crvenu i ljubičastu boju. Čaj ima ukus i miris jezgre badema. Sa dodatkom meda i limuna ima jako okrepljujuće dejstvo. Na litar ključale vode dovoljno je dodati 5-6 listova, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Na isti način mogu da se koriste i suvi plodovi, kao i šipurak.

Prvi zasadi aronije u Srbiji zasnovani su u organizaciji PIK Takovo, Gornji Milanovac, sedamdesetih godina XX veka. Sadnice su uvezene iz Ukrajine. Ideja da se ona koristi za proizvodnju sokova nije ostvarena do kraja, pa se danas koncentrat za sokove uvozi iz Poljske. Koristi se samo kao bojadiser, jer sokova od aronije nema pod tim imenom kod nas. Litar sirupa može da oboji 100 l vode. Od kilograma plodova može da se iscedi 600 ml soka koji se čuva posle „visoke pasterizacije“  na 92°C. Ne koristi se sterilizacija,  kako bi se sačuvala prirodna aroma voća.  Masa dobijena posle ceđenja soka, može da se zasladi i skuva kao pekmez ili džem, koji takođe imaju lekovita svojstva. Osim ovoga, celi plodovi aronije mogu da se koriste i za spravljanje džemova i slatka, želea, voćnih salata,  onda za dobijanje vina, rakije, i likera, kao što se to radi od grožđa. Neki ljudi ih stavljaju u paradajz salatu, a mlekare prave voćne jogurte sa sokom aronije. Sladoled sa sokom aronije ima divnu ljubičastu boju. Sok aronije može da posluži i u spravljanju raznih kolača i poslastica u boji.

Ovaj tekst ima za cilj da ideju proizvodnje soka od aronije podstakne i razvije, jer je ovo voće više lek nego hrana. Svako domaćinstvo može da pronađe malo mesta na svojoj okućnici da zasadi aroniju, i počne da koristi sokovnik koji negde stoji zaboravljen dugi niz godina. U eri širenja biljne proizvodnje bez upotrebe pesticida, evo voća koje je priroda podarila čoveku kao stvorenog za tako nešto. Treba je uvesti kao artikal u mega marketima, gde bi se prodavala sveža, slično jabukama, limunu i drugom voću. Sveži plodovi mogu da se čuvaju u hladnjačama, kao jabuke ili grožđe, na +2° C. Lako se suše na suncu ili u hladu, bez bojazni da će se pokvariti i satrunuti. U celom svetu vlada velika potražnja za plodovima aronije. Posle prezentacije ove biljke u emisiji Znanje na poklon TV  osmog avgusta 2010, javio se potencijalni kupac 5 tona suvih plodova aronije za izvoz u Ameriku. Kutija sa 250 g svežih plodova aronije u Holandiji košta 17 evra! Šansa za izvoz?

Download Full Premium themes - Chech Here

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365.ro